•  
  • Ghid Cazare Romania - Aproape toate locurile bune de cazare din Romania

 

Autentificare / Inregistrare

Intra in contul tau:
 
     
   
     
 
     
   
     
 
 
 
Nu ai un cont? Creaza un cont facand click aici ... Ai un cont si ai uitat parola? ...
 
 
 

Abonare noutati

 
Newsletter cu Oferte Aboneaza-te la newsletterul Ghid Cazare Romania sa primesti cele mai bune oferte. Fii primul!
 
 
     
   
     
 
     
   
     
 
 
trimite
 
 

Share

 
 
 
 

Linkuri utile

 
 
 
 
 

Judete / Localitati

 
 
 
 
Castelul Lazar, Lazarea
 
 
 
 

Despre Castelul Lazar, Lazarea

 
 

Localizare: castelul Lazar este situat in comuna Lazarea, judetul Harghita

Coordonate GPS:
46° 44' 58.28" N  25° 31' 48.37" E  


CASTELUL DE LA LAZAREA

Istoria castelului este strans impletita cu istoria familiei Lazar perioada de glorie a castelului coincizand cu perioada nobililor castelani dupa care a inceput sa decada. La baza redactarii istoriei castelului se afla atat izvoare scrise (lucrarea lui KEMENY JANOS) Cercetarile au scos la iveala faptul ca primele lucrari de constructie au loc la incepututl sec. Al XV-lea. Turnul de piatra aflat pe locul portalului de astazi era inconjurat de un gard de lemn destinat protejarii locuintelor situate in partea de nord a portii. Numele de lazar apare pentru prima data in Ciuc in 1406 iar in 1462 este mentionat Nagy Lazar in Tomesti – Ciuc. In Lazarea primul document in care este amintit Lazar Andras, secui de vaza si presedinte al adunarii de la Lutita dateaza din 1506. La Lutita a avut loc una dintre adunarile consiliului national secuiesc convocat de regele Ungariei ca urmare a protestului inaintat de catre secui regelui pentru taxele ilegale stabilite de acesta in sarcina secuilor.

Curtea inconjurata de un zid de piatra si turnul de observare construit in a doua jumatate a sec XV-lea faceau parte din domeniul lui Andras. Fiul lui, Janos Lazar I construieste zidul in forma sa actuala iar deasupra turnului portii construieste doua camere peste care adauga inca un etaj. Textul de pe zidul portii gravat cu litere gotice mentioneaza anul 1532 ca an de definitivare a constructiilor. Se pare ca motivul pentru care au fost demarate astfel de proiecte de anvergura a fost intrarea lui Janos I prin sotia sa Apos Klara in societatea nobililor de rang inalt si implicit avansul inregistrat pe scara sociala.

Dupa moartea lui Janos I , unul din fii sai Lazar Istvan alII-lea ramane stapanul castelului. In aceasta calitate, el va purcede la intarirea si la fortificarea sistemului defensiv al castelului. Astfel construieste bastioanele intareste zidurile dinspre Dealul Szarmany, si intareste puternic bastionul dinspre nord-vest.In 1590 fiica lui Istvan al-II-lea ,Druszina in urma mortii sotului ei Bethlen Farkas se intoarce la Lazarea cu cei doi copii Gabor si Istvan de mare ajutor in educatia lor fiind chiar fratele ei Andrasz.

Unul dintre guvernatorii importanti ai Transilvaniei, Bethlen Gabor a locuit la castelul Lazarea intre 1611-1613 cat timp a fost comandant sef al Ciucului.Lazar Istvan al- II-lea cade pe campul de batalie in 1597 iar descendentul sau Lazar Andras al IV-lea devine unul dintre cei mai straluciti reprezentanti ai acestei familii. Este de notorietate bogatia acestuia parte din ea acumulata din iobagirea taranilor si exploatarea lor , parte prin recompensele primite de la principele Transilvaniei pentru serviciile aduse.

In 1629 participa la nunta varului sau Bethlen Gabor fapt de importanta cruciala asupra noii imagini arhitectonice a castelului fiindca dupa ce va reveni acasa de la aceasta nunta intre 1632-1639 va demara un amplu plan de refacere a castelului de intarire a sa ca fortificatie. Astfel construieste noile bastioane de sud, sud vest si vest, termina bastionul din sud este si tronsonul estic al zidului, adauga cladirii temnita si sala de consiliu. Ceea ce este foarte important la aceste modificari este stilul renascentist pe care la imprimat intregului complex arhitectonic. Tipul de castel cu creneluri s-a nascut in timpul renasterii italiene si s-a raspandit in Austria, Slovacia, Polonia, Ungaria si Transilvania unde a fost adus de mesterii angajati de Bethlen Gabor.

Cornisa crenelata de pe zidul sudic al castelului este descrisa astfel : “un brau desparte zidul in doua. Deasupra acestuia se gasesc arcadele asezate pe pilastrii despartiti la mijloc de brauri. Capitelurile pilastrilor sunt simple asezate pe brau si se termina alternativ in rozeta si masca de bufon. In fiecare arcada oarba se pot observa urme de pictura iar mijlocul fiecarei a doua niste este strapuns de meterez in forma unei gauri de cheie intoarse. Arcadele goale sunt umplute cu motive florale din broderie. Arcadele oarbe despartite de pilastri rustici,crenelurile si voluta sunt moitive oramentale cunoscute in orasele din Slovacia si Polonia.

Lazar Istvan al-V-lea stapan al castelului din 1644 este cunoscut pentru viata sa furtunoasa, gazduind-ul pe aliatul principelui Transilvaniei Gheorghe Rackoczi domnul muntean Mihnea Voda refugiat aici din calea otomanilor. Dupa detronarea lui Gheorghe Rackoczi, Istvan este intemnitat la Gurghiu de unde evadeaza si convinge populatia Ciucului sa sustina pe kemeny janos la guvernarea principatului transilvan. In timpul vietii sale este finisat bstionul septagonal din nor est numit si Bastionul rosu ce va servi si de capela familiei.

Fiul din a doua casatorie a lui Istvan al-V-lea, pe nume Ferenc Lazar, este un aliat al habsburgilor cee ce contribuie la un start favorabil al sau in viata politica si social. In 1702 la doar 22 de ani primeste titlul de conte iar la 1706 pe cel de procuror general al scaunului. Odata cu revolta condusa de rackoczi se refugiaza in moldova de unde se intoarce aliindu-se cu acesta dar totul se incheie cu victoria trupelor imperiale asa ca se intoarce iar in Moldova pierzand castelul. In 1707 comandantul imperial Acton da foc castelului care e distrus. Patru ani mai tarziu Lazar ferenc se intoarce la Lazarea dar castelul e nelocuibil, asa ca sta in locuita unui iobag. In 1736 dobndeste titlul de procuror sef regal si se muta la Lazarea in castelul refcut intre timp. Anul 1742marcheaza sfarsitul zilelolor de glorie ale castelulkui si este anul mortii lui Ferenc. In 1748 un nou puternic incendiu devasteaza castelul iar in 1760 se construieste pivnita boltita. In 1968 la Lazarea sunt doar ruine. Pana in 1960 cand se incepe restaurara oprita in 1992 din cauza lipsei fondurilor.


Sursa: Wikipedia, visittransilvania.ro

 
 
Comentarii
 
 
Numele tau:*
     
   
     
 
 
Email:*
     
   
     
 
 
Comentariu:*
     
   
     
 
 
Cod de securitate*
Click pe poza pentru a incerca alt cod
     
   
     
 
 
  trimite comentariul tau